Bento!
Ma egy receptet osztok meg veletek, de vigyázzatok, mert aki egyszer elkészíti, az soha többé nem tud szendvicset vinni reggelire. Én szóltam!
Hozzávalók:
rizs, nori, virsli, tojás, tej, zöldségek (ízlés szerint), szójaszósz, rizsecet, mirin, dashi, burgonyakeményítő, só, bors
Elkészítés:
1 bögre rizst öntsünk egy nagyobb lábasba, majd adjunk hozzá 3-4 bögre vizet. Mivel fontos, hogy a rizs kásás legyen, ezért tovább kell főznünk. Amikor már kezd összeállni, adjunk hozzá egy leheletnyi rizsecetet, picivel később pedig mehet hozzá a mirin is (édeskés szósz). Ha kész van, tegyük félre hadd hűljön kicsit. (Rizsecet helyett, én sima ecetet használok úgy, hogy 1 ek 10%-ost felhígítok vízzel. Mirin helyett pedig nyugodtan mehet bele 1 tk édesítő vagy cukor.)
Közben elkészíthetjük a tamagoyakit, vagyis az omlettet. Ehhez 4 tojásra lesz szükségünk, de a sárgáját és a fehérjét válasszuk külön. A sárgájába mehet 1 csipet só, és ugyanennyi bors, majd 1 ek tej és 1 tk burgonyakeményítő. Olajat hevítünk egy serpenyőben, és a fehérjének a felét megsütjük, majd feltekerjük. Ugyanezt megismételjük a sárgájával is. Majd a másik feleket is megsütjük és feltekerjük úgy, hogy a sárgára rátesszük a fehéret. Kihűlést követően lehet szeletelni!
Most jöhet a virsli. Érdemes miniket vásárolni, aminek mindkét vége lekerekített, de ha nincs sincs semmi gond. A japán gyerekek imádják a polip virslit. Én nem szeretek vele sokat bajlódni, tehát mindössze annyit teszek, hogy bevagdosom a végét 6-8 részbe és beteszem a mikróba pár percre. A lábak szépen felemelkednek, ettől pedig úgy fog kinézni, mintha polipocska lenne (lehet rá vágni, tenni szemeket, szájat)!
Friss gyümölcs, zöldség (akár párolt is) mindenképp kerüljön a bentóba.
Végezetül (mivel a rizs közben már kihűlt) vágjunk téglalapokat a noriból, formázzuk meg a rizst, és tegyük rá.
*tk= teáskanál
*ek: evőkanál
Forrás: Mondo Facebook portál
https://www.facebook.com/mondomagazin?fref=ts
|